Historie

vriezenhuis-hotelkamers-350

Historie

Het landgoed is sinds 1648 in handen van de familie Hijink. Hoewel de familienaam halverwege de 19e eeuw veranderde van Hijink in Esselink, is vandaag de dag het landgoed in wezen nog steeds in bezit van dezelfde familie. De huidige eigenaren en bewoners zijn Jan en Ineke Esselink-Prakke.

Op het Landgoed Vriezenhuis stond tot ruim honderd jaar geleden alleen de prachtige Scholtenboerderij, zoals er in ‘t Woold wel meer zijn te vinden. In dit gebied waren de zogenoemde Scholtenboeren de grote en rijke boeren die veel eigen grond bezaten.

Jan Esselinks grootvader liet in 1904 op het landgoed, vlakbij de oude boerderij, de Jugendstil-villa bouwen. De sfeervolle villa is nog steeds in dezelfde staat als 100 jaar geleden: hoge kamers, plafonds versierd met stucwerk, grote houten schuifdeuren, lambrisering en schilderijen met jachttaferelen boven de deuren van de grote woonkeuken. Zo’n 100 jaar geleden keken de mensen uit de buurt vreemd aan tegen dit landhuis met z’n stadse allure. Tegenwoordig vinden juist stedelingen in dit hotel de rust van het platteland.